Zaabarian Old boyz

School is back!!!

Reunion Photo uploaded!! Kepada yang nak upload dan nak lihat, sila ke ruang "new album"

    Proton yg mane besh ek??

    Share

    anne
    Senior
    Senior

    Proton yg mane besh ek??

    Post  anne on 30/05/09, 10:58 am

    aku pun nak cari keta gak..tapi xtau nak amek ape...sekarang ni aku ade 2 pilihan...sama ada nak trade in keta proton saga lama ayah aku and dpt less..or guna potongan harga staff proton...

    sesape kat sini yg paham pasal trade in keta lama tu??ape syarat dia ek..maklumla nak g tanya xde mase..fyi..keta tu da abes bayar da..

    kalau amek keta proton baru tu brape sebulan ek??

    ombakjernih
    Moderator
    Moderator

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  ombakjernih on 31/05/09, 04:44 am

    kalo GEN 2 kne tnya uncle...
    kalo Pesona kne tanya opel...
    kalo Saga kne tanya ajid...hheheheheheee


    _________________

    uCrack
    Admin
    Admin

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  uCrack on 31/05/09, 09:22 am

    anne wrote:aku pun nak cari keta gak..tapi xtau nak amek ape...sekarang ni aku ade 2 pilihan...sama ada nak trade in keta proton saga lama ayah aku and dpt less..or guna potongan harga staff proton...

    sesape kat sini yg paham pasal trade in keta lama tu??ape syarat dia ek..maklumla nak g tanya xde mase..fyi..keta tu da abes bayar da..

    kalau amek keta proton baru tu brape sebulan ek??

    tue dinamakan Proton Xchange programme..ko boleh trade in kereta lama dan dapat rebet RM5000 tuk beli kereta proton baru..kereta proton baru pulak samada saga, neo, gen2, personna, perdana atau waja SAHAJA..kereta yg di trade in kan tak kisah kereta ape..janji masih berjalan, roadtag idup lagi, dan dah abis bayar..mmbr aku tolak dutsun 120-y tue..

    kalo ko rasa kereta lama ayah ko tue bernilai kurang dari rm5000, boleh la..dan kalo tukar skrg dapat rebate rm1000 lagi tuk service keta t..


    _________________


    anne
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  anne on 01/06/09, 11:54 pm

    ehmm tq..tq...xlama lagi aku kenala paksa ayah aku g showroom tanya psl benda tu..blh beli keta..n g jenjalan bwk member2..hehehe

    ombakjernih
    Moderator
    Moderator

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  ombakjernih on 02/06/09, 04:19 am

    mmg bagus proton buat mcm tu...
    kete lama lupus...beli kete baru...
    pastu beli kereta proton....
    knapa tak bleh beli kete lain ek???? Question Question Question


    _________________

    anne
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  anne on 02/06/09, 05:41 pm

    diorang nak kita beli buatan diorang..kalau offer keta laen xda untung la kat proton..atleast proton dapatla tarik pelanggan utk beli kereta buatan proton....

    uCrack
    Admin
    Admin

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  uCrack on 02/06/09, 05:52 pm

    ombakjernih wrote:mmg bagus proton buat mcm tu...
    kete lama lupus...beli kete baru...
    pastu beli kereta proton....
    knapa tak bleh beli kete lain ek???? Question Question Question

    tue proton nyer promotion..takkan boleh beli keta lain kut..so, kalo toyota yg buat, boleh la beli toyota..kalo ferrari yg buat, dapat la rebate RM5000 tuk beli Modenna 2mil..haha


    _________________


    anne
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  anne on 02/06/09, 07:22 pm

    betul tu..biarla dia uncle...dia kan murid yg cerdik... Laughing Laughing

    ombakjernih
    Moderator
    Moderator

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  ombakjernih on 03/06/09, 04:29 am

    kompeni lain leh buat....
    tapi....malas nak ckp la....hehehehehee


    _________________

    anne
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  anne on 07/06/09, 12:08 am

    yolah..ko la yg betul....hahaha

    ombakjernih
    Moderator
    Moderator

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  ombakjernih on 08/06/09, 03:22 am

    tapi skang ni kerajaan nak hapuskan insuran 3rd party....
    montang2 la diaorg tak pyh renew insuran.....
    maksud den tau2 jer dah renew...
    tak kesian ker kat mak bapak yg duk kat kg....
    padahal nak gi bahau jer naik kete GL....
    tapi nak byr insuran mahal2....
    ntah la...pakai beskal kot sonang....


    _________________

    anne
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  anne on 08/06/09, 03:43 pm

    keta GL tu keta ape??? Question Question

    OPEL
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  OPEL on 09/06/09, 12:05 am

    Nissan Grand Lavina.. Wink

    anne
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  anne on 09/06/09, 06:21 pm

    owh..GL..tq...tq..mane tau kot ado maksud yg tersembunyi.. Cool

    Mumtaz
    Super Junior
    Super Junior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  Mumtaz on 10/06/09, 11:21 am

    aku on behalf of insurance ind...nak britaw..ader beberapa sbb kitorg decide camni......

    1: when accident happen, xsemestinye 3rd party shj yg damage kan. so kami nak avoid org yg melanggar tuh xdpt nak repair kenderaan die sbb xckp kewangan or else. die dah la suffering sbb xcident, kalo teruk been hospitalized, pastu org yg die langgar tuh da claim ins die da so NCB die da hilang..nanti nak renew kene byr to basic back...so kete sdri pon tersadai jer la...dah jatuh ditimpa tangga...
    2: Bile org yg melanggar xdpt repair kereta/motor die, ini akan myusahkan die untuk menjalani kehidupan die seperti biase. so ini da effect life cycle plak. nak g koje susah.....blum kene lg..bole lar kata xder problem... dah kene nti, lu pk la sdri...
    3: For those yg dduk KL, dah hujung bulan nih...duit tak berapa nak ade, ckup2 smpi gaji...then ur car insured 3rd Party, tetiba hujan lebat and dahan pokok jatuh... habis lar bumbung keta tuh kemek...cermin pecah..ini bukan citer tipu..its happen to my self...so mcm mane? kalo 1st Party kan senang...terus claim jer...
    4: Untuk insurance side plak, walaupun ins moto nih wajib..kalo 75% of Malaysian citizen amik 3rd Party ie premium RM 100 * 1000 org, kami baru collect RM 100,000. Aku bg contoh kwn aku pakai Viva kene langgar blakang, claim bumper and cat sahaja dan RM 4000 ( sbb panel ae), blum kira kete BMW bos aku lg... bumper kene cium skit jer dah RM 7000. so kalo dah 100 (10% dr 1000 org yg beli insurance), RM 4000 * 100 : RM 400,000. tuh belum masuk nak byar loss adjuster, bodily injury, liability lg... insurance kenderaan nih, xder untungnye...kami mesti guna fund dr pool lain untuk cover motor losses.. so far, money injected bukan skit...

    stakat nih jer aku mampu pk...nti kalo aku igt...aku tmbah lg...

    P/S: Sbgi kwn, kalo ade ongkos lebih skit...amik lar extra coverage Flood Cover and Windscreen Cover. Untuk Windscreen, mmg ler dah ader basic cover. Tp kalo claim windscreen dlm basic cover, NCB hilang nti..sayang lar kan..kalo dah 45% ker... 0nize balik. Flood nih plak penting esp for those main KL area... mcm case PWTC, tgh sdp2 shopping...sedar2 luar dah banjir kilat... hah..baru terduduk...

    lily~
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  lily~ on 12/06/09, 11:09 am

    tq 2 mumtaz kerna dah mmberi ilmu +an kpd kami2 nih..

    to anne..rase aku kete gl yg d mksdkn oleh pablo 2..
    toyota GL thn 80an dolu2..
    bkn like opel say..NISSAN GRAND LIVINA...

    OPEL
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  OPEL on 12/06/09, 11:19 am

    lily~ wrote:tq 2 mumtaz kerna dah mmberi ilmu +an kpd kami2 nih..

    to anne..rase aku kete gl yg d mksdkn oleh pablo 2..
    toyota GL thn 80an dolu2..
    bkn like opel say..NISSAN GRAND LIVINA...

    hahaha..ko lily mmg xbley tgk aku wat jhat ckit .. Razz Razz

    lily~
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  lily~ on 12/06/09, 12:10 pm

    hahaha..mane boleh aku xdengki kt ko pel..
    dengki msti dengki daa...hehehee

    OPEL
    Senior
    Senior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  OPEL on 12/06/09, 01:02 pm

    lily~ wrote:hahaha..mane boleh aku xdengki kt ko pel..
    dengki msti dengki daa...hehehee

    kire ye 1 ari ko xdengki ngn aku, kne gastrik la nih..huh! Smile Smile

    cimok
    Super-Duper Junior
    Super-Duper Junior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  cimok on 14/06/09, 05:02 am

    Mumtaz wrote:aku on behalf of insurance ind...nak britaw..ader beberapa sbb kitorg decide camni......

    1: when accident happen, xsemestinye 3rd party shj yg damage kan. so kami nak avoid org yg melanggar tuh xdpt nak repair kenderaan die sbb xckp kewangan or else. die dah la suffering sbb xcident, kalo teruk been hospitalized, pastu org yg die langgar tuh da claim ins die da so NCB die da hilang..nanti nak renew kene byr to basic back...so kete sdri pon tersadai jer la...dah jatuh ditimpa tangga...
    2: Bile org yg melanggar xdpt repair kereta/motor die, ini akan myusahkan die untuk menjalani kehidupan die seperti biase. so ini da effect life cycle plak. nak g koje susah.....blum kene lg..bole lar kata xder problem... dah kene nti, lu pk la sdri...
    3: For those yg dduk KL, dah hujung bulan nih...duit tak berapa nak ade, ckup2 smpi gaji...then ur car insured 3rd Party, tetiba hujan lebat and dahan pokok jatuh... habis lar bumbung keta tuh kemek...cermin pecah..ini bukan citer tipu..its happen to my self...so mcm mane? kalo 1st Party kan senang...terus claim jer...
    4: Untuk insurance side plak, walaupun ins moto nih wajib..kalo 75% of Malaysian citizen amik 3rd Party ie premium RM 100 * 1000 org, kami baru collect RM 100,000. Aku bg contoh kwn aku pakai Viva kene langgar blakang, claim bumper and cat sahaja dan RM 4000 ( sbb panel ae), blum kira kete BMW bos aku lg... bumper kene cium skit jer dah RM 7000. so kalo dah 100 (10% dr 1000 org yg beli insurance), RM 4000 * 100 : RM 400,000. tuh belum masuk nak byar loss adjuster, bodily injury, liability lg... insurance kenderaan nih, xder untungnye...kami mesti guna fund dr pool lain untuk cover motor losses.. so far, money injected bukan skit...

    stakat nih jer aku mampu pk...nti kalo aku igt...aku tmbah lg...

    P/S: Sbgi kwn, kalo ade ongkos lebih skit...amik lar extra coverage Flood Cover and Windscreen Cover. Untuk Windscreen, mmg ler dah ader basic cover. Tp kalo claim windscreen dlm basic cover, NCB hilang nti..sayang lar kan..kalo dah 45% ker... 0nize balik. Flood nih plak penting esp for those main KL area... mcm case PWTC, tgh sdp2 shopping...sedar2 luar dah banjir kilat... hah..baru terduduk...


    ok mcm ko ckp....tuk kete tahun 1985 market price dlm rm5k...tol tak???
    kete lama brg dah tak dpt kat spare part...
    sumer main brg halfcut....macam toyota LE...
    kalo aksiden depan...pastu insuran claim rm4.5k...
    tak ker dia kira total loss....padahal kete kne depan jer....

    cimok
    Super-Duper Junior
    Super-Duper Junior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  cimok on 14/06/09, 05:04 am

    kete baru 1st party mmg berbaloi...
    kalo kete lama aku rasa tak berbaloi...

    uCrack
    Admin
    Admin

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  uCrack on 14/06/09, 01:49 pm

    1st party vs 3rd party..

    back to basic..Why insured your car? Why goverment suruh kita insurance kan kereta kita?
    Aku insurance kan kereta aku sebab biler hilang, xsident, cermin depan pecah kena batu waktu bawak keta lelaju, aku taknak tanggung kerugian..Sumer liability atas kemalangan ditanggung sepenuhnyer oleh pihak insurance..

    Advantages 1st party vs 3rd party coverage
    1st party, cover tuntutan terhadap risiko yg ditanggung oleh kereta yg di insured kan, dan juga kereta yg berlanggar dengan kerata yg di insured kan tadi..Tapi 3rd party hanya cover tututan terhadap risiko kereta yg dilanggar oleh kereta yg diinsured kan..Tapi 1st party nyer policy lebih mahal berbanding 3rd party..and so far, aku tak tau pun yg kerajaan tak bg buat 3rd party coverage? mungkin insurance company jer kut..


    Sebab kerajaan hanya wajibkan sekurang2nyer kereta OTR perlu di insured dengan atleast 3rd party policy sebab nak lindungi mangsa kemalangan..iye la, kang kalo sumer orang takde insurance, susah plak..so, atleast yg tak bersalah tue, dapat gantirugi..so, kalo yg bersalah tue cuma cover 3rd party, dier kena repair la keta sendiri..

    Kenapa orang rasa 1st party tak perlu?
    Sebab orang tue kate kereta dier tahun 1980, toyota GL, harga market tinggal 5k..kalo kena langgar, biar jer la..janji roadtag murah..dari bayar insurance mahal2..

    Kenapa orang rasa perlu 1st party?
    sebab orang tue takut kereta dier yg harga 5k tue, biler kena langgar, atleast ader orang repair..dahlah tak mampu nk beli keta baru, keta lama nie nanti tersadai kt workshop takde duit nak bayar..

    kepada kengkawan yg di luar sana, aku nk bercerita sedikit tentang medical insurance..nak bayar premium murah, dapat policy murah, dapat coverage rendah..cam tue gak sebalik nyer..kalo sayang nyawa, kesihatan, so, amik better policy..and of coz, with higher premium..cam tue gak, kalo rasa sayng kereta, amik better policy..tambah windscreen coverage, or 3rd party + theft, atau amik comprehensive terus..and of coz, u have to pay for it..kalo rasa mahal, and tak berbaloi, terpulang..justify risk vs benefit..pay now, or pay later..

    Falsafah chinese berbunyik "Good item not cheap, Cheap item not good" and again, i m not bias, this are my point of view, u might view this as a part of opinions, or better ignore it..


    my 2cent


    _________________


    cimok
    Super-Duper Junior
    Super-Duper Junior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  cimok on 15/06/09, 03:42 am

    ckp mmg senang....org kaya mampu nak cover insuran sumer2....
    kalo bleh kucing kat umah pun dia nak cover....
    kalo yg cukup2 mkn mcm maner....???
    so, kalo yg ada duit leh la ckp mcm tu...

    kalo 1st party harga dlm rm500-rm600....
    kalo kete duk kg perlu ker nak kuar byk tu...
    pastu kete pakai kdg2....

    just 50 sen....hhuhuhuuuu

    uCrack
    Admin
    Admin

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  uCrack on 15/06/09, 06:12 pm

    awal tahun harituh, windscreen aku pecah..alhamdulillah, dapat baru..mula2 pk, cam takyah..sebab membazir..kereta bapak aku yg dah lama tue pon cermin nk pecah..tapi mmbr aku paksa gak amik..so tambah jer la..

    aku pun amik insurance murah jer..rm6++ siap windscreen..mmg bg sesetengah orang mahal, tapi sebab ngn ape yg aku dapat..siap cover windscreen tue..terpulang la..insurance tue hak anda..kalo nk, amik, taknak, takyah..cam bapak aku nyer moto kebun pon takde roadtag ngn insurance..sebab mmg dier taknak..

    terpulang dekat orang yg membayar..kalo rasa risk takde, atau boleh tanggung risk tue, takyah ader insurance..kalo ade, dan rasa tak mampu nk tanggung, amik la..tue jer..bukan nak memandai cakap..even kalo ko tanye aku, aku bg pendapat aku, yg membayar nyer korang..

    dan sekali lagi, tue hanya pendapat..no heart feeling..dan bukan nak tunjukkan yg cakap nie senang jer..dan bukan nk memandai..


    _________________


    cimok
    Super-Duper Junior
    Super-Duper Junior

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  cimok on 16/06/09, 03:54 am

    murah jer rm600...heheheheee

    Sponsored content

    Re: Proton yg mane besh ek??

    Post  Sponsored content Today at 12:19 am

      Similar topics

      -

      Current date/time is 05/12/16, 12:19 am